De peste două decenii, o filă din istoria României care s-a scris cu sângele dictatorului şi al soţiei sale, ucişi în sfânta zi a Crăiunului, e la un pas să fie ştearsă pentru totdeauna. Locul în care Nicolae şi Elena Ceauşescu şi-au găsit sfărşitul dupa ce zeci de ani au condus destinele ţării, pare încremenit în timp, aproape totul fiind ca în timpul zilelor reci ale revoluţiei din 1989. De peste două decenii, o filă din istoria României care s-a scris cu sângele dictatorului şi al soţiei sale, ucişi în sfânta zi a Crăiunului, e la un pas să fie ştearsă pentru totdeauna. Locul în care Nicolae şi Elena Ceauşescu şi-au găsit sfărşitul dupa ce zeci de ani au condus destinele ţării, pare încremenit în timp, aproape totul fiind ca în timpul zilelor reci ale revoluţiei din 1989.
25 decembrie 1989, o zi care va rămâne în manualele de istorie. Cuplul de dictatori Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt judecaţi şi, ulterior, cad sub o ploaie de gloanţe trase de un pluton de execuţie. Scenele încărcate de emoţia eliberării de sub jugul comunist se petreceau într-o unitate militară din Târgovişte, Dâmboviţa.
Acum, la 23 de ani de la acele vremuri, locul e la fel. De cum păşeşti în clădire, un fior rece, asemenea temperaturii din interior, te cuprinde şi paşii ne poartă în sala în care Nicolae şi Elena Ceauşescu şi-au strigat cu ultimele puteri nevinovăţia. Camera e acum goală, iar băncile în care au stat dictatorii pentru ultima oară au fost luate de armată, obiectele, fiind de inventar.
Afară, zidul pe care încă se mai văd câteva urme ale gloanţelor ce au trimis între filele cărţilor de istorie cuplul Ceauşescu e, pe alocuri, acoperit cu ciment proaspăt. Câţiva metri mai încolo, un semn pe care scrie cu litere de-o şchioapă "Clădire nesigură, încadrată în gradul 2 de risc seismic" aduce aminte tuturor că imobilul vechi de 112 ani a ajuns la o vârstă la care îi trebu