După 30 de ani, organismul începe să ardă mai lent grăsimile din hrană. Urmarea: cine continuă să mănânce “ca în tinereţe”, riscă să se îngraşe de la o zi la alta. Iar “nota de plată” se conturează pe la 40 de ani, când încep problemele: colesterol, hipertensiune, risc cardiovascular. Evită-le punând pe masă alimente recomandate de specialista Libertăţii, dr. Elena Mihai. După 30 de ani, organismul începe să ardă mai lent grăsimile din hrană. Urmarea: cine continuă să mănânce “ca în tinereţe”, riscă să se îngraşe de la o zi la alta. Iar “nota de plată” se conturează pe la 40 de ani, când încep problemele: colesterol, hipertensiune, risc cardiovascular. Evită-le punând pe masă alimente recomandate de specialista Libertăţii, dr. Elena Mihai.
De ce? Fibrele solubile din ovăz reduc nivelul colesterolului rău. Iar un antioxidant care se găseşte numai în această cereală previne ateroscleroza (depunerile de grăsime pe pereţii arterelor).
Cât? 1-3 linguri pe zi.
Cum? Tărâţele şi fulgii de ovăz pot fi mâncaţi sub formă de terci sau amestecaţi în lapte, iaurt, sana etc.
De ce? Aceste fructe oleaginoase conţin nutrienţi valoroşi - acizi graşi Omega 6, fibre, proteine etc. - care ţin sub control colesterolul şi nivelul de zahăr din sânge, prevenind bolile cardiovasculare şi diabetul.
Cât? 50 g pe zi.
Cum? Răsfaţă-te cu migdale crude, proaspete. Cele prăjite, cu sare şi ulei, pierd o parte importantă din calităţile nutritive.
De ce? Roşiile sunt surse excelente de licopen - un antioxidant puternic, ce previne anemia, cancerul pulmonar, cancerul de stomac şi subţiază sângele (protejând arterele de ateroscleroză).
Cât? 1-2 roşii pe zi sau un pahar (150 ml) cu suc de roşii.
Cum? În combinaţie cu ulei de măsline sau cu avocado, nutrienţii din roşii devin mai puternici.
De ce? Calciul din laptele şi lactatele integrale (circa 118