Regia Autonomă de Activităţi Nucleare, prin unităţile ei, Combinatul de apă grea şi termocentrala care asigură între altele agentul termic pentru oraşul Drobeta Turnu Severin, este pilonul în jurul căruia poate gravita mare parte din activitatea economică a judeţului.
Am prezentat in materialul anterior rolul strategic al acestor unitati si importanta lor la nivel national, inclusiv in ceea ce priveste siguranta energetica a Romaniei, tocmai pentru a intelege ca orasul Drobeta Turnu Severin nu este o gubernie a unor politicieni rasariti din neant pe aceste locuri, ci, dimpotriva, un centru economic cu potential nebanuit.
În locul Romag Prod, Berceanu propunea o fabrică de chibrituri
Totul depinde insa de stiinta de a ne valorifica acest potential, JEFUIT, BATJOCORIT SI partial DISTRUS IN ULTIMII ANI. Cetatenii orasului trebuie sa inteleaga de ce inca mai stau pe o mina de aur, dar aceasta nu le aduce lor nici un beneficiu. Combinatul de apa grea a reusit, dupa relansarea programului nuclear, sa-si dovedeasca eficienta, calitatea produselor realizate aici fiind cea mai buna din lume. Este vorba de puritatea apei, de pretul de cost si de eficienta ei in contextul constructiei viitoarelor unitati 3 si 4 de la Cernavoda. Regia Autonoma de Activitati Nucleare a fost infiintata in anul 1998, cand la conducerea ei a fost numit ca director general domnul Rodin Traicu. "Am luat-o, practic, de la zero", spune acesta, in contextul in care programul nuclear era inghetat complet iar ministrul industriilor la vremea respectiva, Radu Berceanu, declara cu nonsalanta ca in loc de apa grea, la Romag, se poate face orice, inclusiv chibrituri. Nicaieri in lume o astfel de unitate economica nu a fost tratata cu atata batjocura. Iata ca, la noi s-a putut.
Pentru Rodin Traicu, preluarea conducerii RAAN a echivalat cu un fel de sabie a lui Damocles deasupra capului,