Cu o poveste emoționantă despre o mamă care are nevoie de un transplant de inimă, regizorul Tudor Giurgiu (fost director al TVR) a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european al anului. Dacă blogul realizatorului rezistă, puteți vedea scurtmetrajul aici
România este țara europeană unde se realizează cele mai puține transplanturi. Ca şi personajul din scurtmetrajul lui Giurgiu, mii de români riscă să moară aşteptând pe lista de transplanturi.
Urcat pe scenă pentru a-şi ridica premiul, Giurgiu a spus “”Mi-ar plăcea ca politicienii să fie mai sensibili la problemele noastre, pentru că avem un mare talent, dar avem nevoie de mai multă susţinere”.
Regizorii români reuşesc de ani de zile să încânte jurii de festival cu filme despre problemele din sistemul de sănătate românesc. Nu avem spitale câte premii la festivaluri au acumulat actorii şi scenariştii români. Urcați pe o scenă internațională, regizorii cer însă mai întâi sprijin pentru breasla lor?
Întrebați în Eurobarometrul 2007 dacă ar fi de acord să doneze un organ de la un membru de familie decedat, numai 32% dintre români declarau că ar fi de acord- cel mai mic procent din Europa. Doar 16% dintre români declarau că au discutat vreodată în familie despre transplantul de organe. Documentându-se despre cât de puțini români ar accepta să doneze organe, Vlad Mixich se întreba : “Sunt oare romanii cel mai lipsit de generozitate popor din Europa?” Donarea de organe ține desigur de organizarea rețelei de transplant, de fonduri, de programe de informare publică dar şi de mentalitatea românilor, care refuză de multe ori din motive religioase să accepte prelevarea organelor unui membru decedat al familiei.
Pentru a creşte însă numărul de transplanturi este nevoie şi de o schimbare de atitudine. Primind un premiu de prestigiu, Giurgiu avea ocazia să transmită un mesaj emoționant. Real