Opoziţia din Consiliul Local a atras atenţia că din banii publici se plătesc lucrări supralicitate pentru modernizarea şi extinderea iluminatului din municipiul Cluj-Napoca.
Administraţia locală este legată până în 2020 de preţurile de contract ale companiei Elin Viena, concesionarul iluminatului public din oraş. Cu toate acestea, specialiştii nu au putut explica de ce la Cluj-Napoca sunt preţuri de patru ori mai mari pentru un stâlp din aluminiu decât cele de pe piaţă, după ce consilierii USL au sesizat acest lucru.
Consiliul Local (CL) a aprobat în noiembrie lucrări de 1,5 milioane de lei pentru extinderea şi modernizarea iluminatului public în mai multe zone din oraş. Preţul lucrărilor a fost cel din studiul de fezabilitate întocmit de Elin, care execută şi lucrările, conform contractului cu primăria, încheiat în 2005, în baza unei sentinţe judecătoreşti. Proiectul a fost aprobat cu 16 voturi, consilierii USL abţinându-se de la vot. Motivul a fost că primăria ar plăti de patru ori mai mult pentru lucrări decât preţul de piaţă. Consilierul USL Doru Stoica a atras atenţia oficialilor de la panoul de comandă al administraţiei locale că există două probleme, una tehnică şi alte economică, referitoare la modernizarea iluminatului public. Acesta a subliniat că, din câte a înţeles din referatul de fundamentare a proiectului, racordarea iluminatului public se va face aerian, în timp ce politica de urbanism a oraşului este să se treacă pe branşament subteran, deoarece tipurile de cablu prezentate în document sunt cabluri aeriene, iar consilierii sunt induşi în eroare.
Referitor la corpurile de iluminat, Stoica a semnalat că bugetul alocat în este de 3-4 ori mai mare decât ar fi cel de pe piaţă. "Primăria plăteşte 300 de euro pentru un stâlp de iluminat, în timp ce pe piaţă acesta costă maxim 100 de euro. Noi aprobăm lucrări de 350.000 de euro când de f