Una dintre cele mai mari temeri ale zonei euro s-a adeverit după ce Moody's, una dintre marile agenţii de evaluare financiară, a atacat ratingurile fondurilor de salvare ale uniunii monetare. Deşi, aşa cum au demonstrat alte decizii similare, penalizarea este pur simbolică, aceasta evidenţiază că problemele zonei euro se agravează, situaţie sugerată şi de Banca Centrală Europeană, cel mai puternic gardian al euro, care a avertizat că criza este departe de a se fi terminat, iar guvernele trebuie să iasă din "lumea basmelor" şi să treacă la fapte. BCE este singura instituţie europeană cu forţa de a ţine în frâu o criză care a început să erodeze economiile până acum solide din UE.
Agenţia de evaluare financiară Moody's a redus cu o treaptă ratingurile ESM şi EFSF de la Aaa, cel mai bun calificativ posibil, la Aa1. Agenţia îşi motivează decizia, care urmează reducerii ratingului suveran al Franţei, prin legăturile strânse dintre mecanismele de finanţare şi pericolele pe care le au în faţă cei mai importanţi contribuabili ai acestor fonduri. Franţa este unul dintre puţinele state din zona euro care mai aveau calificativ maxim şi de aceea unul dintre pilonii de bază ai ESM şi EFSF. Aceste mecanisme au ca scop stabilizarea zonei euro prin furnizarea de asistenţă financiară pentru statele cu probleme. Noile calificative au perspective negative, semn că nu sunt exluse alte retrogradări, scrie Thomson Reuters.
"O altă reducere a ratingului EFSF ar arăta cum încrederea în fondul de salvare a zonei euro este afectată de înrăutăţirea condiţiilor economice în miezul zonei euro", a afirmat Nicholas Spiro, analist la Spiro Sovereign Strategy.
EFSF a fost înfiinţat în 2010 pentru a asigura finanţare, prin împrumuturi, pentru statele cu probleme din zona euro. Fondul a cheltuit 192 miliarde euro din resursele totale de 440 miliarde euro pentru salvarea Irland