Au trecut de la asamblarea telefoanelor mobile la îngrijirea pacienţilor în spitalele clujene. Este vorba de opt femei, foste angajate ale fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu care, după închiderea unităţii, au urmat şase luni cursuri de recalificare, iar acum lucrează pe postul de infirmieră. Ele s-au prezentat astăzi la noul loc de muncă.
Pentru Kovacs Susana, momentul în care s-a închis fabrica Nokia a fost unul de cumpănă. Atunci s-a hotărât să devină infirmieră şi nu regretă deloc decizia luată. "Mi se pare mai sigur, da, şi îmi place foarte mult. Asta mi-a fost visul, totdeauna mi-a plăcut să ajut oamenii", spune una dintre cele opt infirmiere.
Susana se trezeşte în fiecare dimineaţă la ora 3.30 şi face naveta din Gherla la Cluj-Napoca. La Clinica de Chirurgie II a găsit un colectiv minunat. "Facem o echipă foarte bună, ne înţelegem, şi cu lucrul, fiecare ştie ce are de făcut. Schimbăm patul, aducem alimente pentru pacienţi, o servim, ajutăm bolnavii imobilizaţi", descrie femeia atribuţiile de serviciu.
În cele şase luni de pregătire, fostele angajate Nokia au urmat cursuri atât teoretice cât şi practice. "Profesia de infirmieră este o profesie care impune alte calităţi decât cea de muncitor la Nokia. Trebuie să ştie să comunice, să fie empatice, trebuie să fie bine pregătite şi responsabile pentru ceea ce fac", arată Monica Costin, director de îngrijire la Spitalul Clinic Judeţean Cluj.
Proiectul de finanţare europeană, în urma căruia foştii angajaţi Nokia au fost recalificaţi, s-a dovedit a fi de succes. "Aproape 80% dintre aceste persoane sunt deja angajate, deja s-au înscris persoane pentru o altă serie de organizare. Nevoia de infirmiere solicitate pe piaţa muncii este foarte mare, şi, ca atare, s-a format o altă grupă pentru o nouă serie de infirmiere", explică Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă