Managerul de fonduri Jeffrey Gundlach spune că mişcările violente ale pieţei se vor produce instantaneu, iar investitorii trebuie să fie pregătiţi încă de pe acum
Băncile centrale vor încerca să prevină falimentele de stat, însă injectarea de bani noi va aduce inflaţie mai ridicată
În acest context, investitorul american recomandă cumpărarea de active reale
Investitorii trebuie să fie pregătiţi pentru un nou val al crizei datoriilor, a declarat săptămâna trecută Jeffrey Gundlach, co-fondator al DoubleLine Capital LP, la un club din Los Angeles, potrivit Bloomberg. El spune că urmează a treia fază a unui dezastru care a început cu o acumulare a unor datorii imense vreme de 27 de ani în domeniul corporativ, la nivel suveran, dar şi pe segmentul gospodăriilor populaţiei. Aceasta a durat până în 2008, când creditarea bancară s-a plafonat împingând economia într-o recesiune care a reprezentat al doilea stadiu al unei crize multianuale.
"Ţările puternic îndatorate vor da faliment undeva după 2013", zice Gundlach, adăugând că băncile centrale vor încerca să prevină acest deznodământ pompând încă şi mai mulţi bani în economie, cu preţul unei inflaţii mai ridicate în anii următori.
Nu va fi niciun avertisment; totul va fi instantaneu şi de aceea investitorii trebuie să fie pregătiţi încă de pe acum, afirmă Gundlach, cel care a anticipat corect şi prăbuşirea pieţei imobiliare la jumătatea deceniului trecut, când era manager de portofoliu la compania financiară TCW pe care a părăsit-o în urmă cu doi ani în urma unui scandal privind divulgarea unor informaţii confidenţiale.
Activele reale te protejează de inflaţie chiar dacă eşti vulnerabil în faţa hoţilor
Pentru a se proteja de inflaţia în creştere, investitorii ar trebui să aibă în vedere cumpărarea de active reale cum ar fi pietre preţioase, colecţii de artă, imobile c