Angel Tîlvăr, candidatul USL în Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, crede în valorile stângii, dar şi în alianţa cu liberalii, pentru că este o „căsătorie“ pentru interesul naţional. Este cel care a iniţiat legea prin care profesorii au primit câte o sută de euro pentru materiale didactice, fiind, de asemenea, iniţiatorul legii privind decontarea navetei pentru cadrele didactice. El însuşi a fost profesor de limba engleză la Vânători, Jorăşti, Petreşti, apoi la Focşani. Odată cu reînfiinţarea Liceului Pedagogic a intrat într-un „colectiv bun, cu o reputaţie foarte bună“. Consideră Parlamentul „o instituţie sfântă“ şi se delimitează de parlamentarii care au stricat imaginea acestuia în rândul oamenilor.
Reporter: Când şi de ce aţi decis să intraţi în politică?
Angel Tîlvăr: În 1993 am luat decizia de a studia politica, pentru că era o discuţie amplă în societatea românească vizavi de cei care intră în politică. Majoritatea intrau fără să aibă o pregătire. Făceau politică în timp ce-o învăţau. Eu am luat decizia să fac Facultatea de Ştiinţe Politice, după care, în 1997 am intrat efectiv în politică, iar în 2000 am câştigat primul mandat de consilier judeţean. În 2004 am fost ales din nou consilier judeţean, la alegerile locale, iar în toamnă am candidat pentru o poziţie în Parlamentul României, pe care am şi obţinut-o, după ce în vară, în prealabil, trecusem prin alegerile interne în cadrul Partidului Social Democrat, pe care le-am câştigat în defavoarea senatorului din acea perioadă.
Rep.: Ştiu că aţi început la ApR...
A.T.: Da, când s-a înfiinţat Alianţa pentru România eu nu făcusem politică până atunci, dar teoretic eram pregătit şi am fost unul dintre membrii fondatori. Am fost în ApR până când partidul s-a desfiinţat, după alegerile din 2000.
Rep.: Şi apoi aţi trecut la PSD?
A.