Am păşit în luna decembrie şi, în câteva zile, atmosfera de sărbători se va amplifica prin colinde, brazi scoşi la vânzare pe trotuare, instalaţii luminoase şi liste interminabile de cumpărături. În special, liste de bucate, pentru că, fiind un popor gurmand, românii au mese îmbelşugate de sărbători, în ciuda crizei care încă bântuie prin buzunare. Este un timp când fiecare pune la bătaie chiar şi ultimul bănuţ pentru a gusta din cârnaţi, tobă, caltaboşi, piftie şi sarmale, toate mâncăruri preparate pe bază de carne de porc. Aşadar, s-a dat startul la sacrificarea porcilor în bătăturile sălăjenilor, lucru cu care ne-am obişnuit în fiecare decembrie. Îngrijorător este, însă, faptul că şi în 2012, la fel ca în anii anteriori, recomandările şi avertizările inspectorilor sanitar-veterinari în privinţa achiziţionării cărnii sau a preparării ei se lovesc de nepăsarea ori indolenţa populaţiei. Statisticile Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj din ultimii 5 ani arată că mai puţin de zece la sută din familiile care sacrifică porcine au făcut examenul trichineloscopic al cărnii, înainte de a o consuma, procentul fiind extraordinar de mic. Directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin, găseşte situaţia mai mult decât îngrijorătoare, în condiţiile în care Sălajul s-a confruntat în ultimii ani cu mai multe cazuri de trichineloză, ultimele în 2012. „Deşi au posibilitatea de a proteja împotriva acestei boli, sălăjenii nu sunt atenţi, nu o fac. Este un examen care se realizează foarte uşor, iar oamenii trebuie să aducă doar o bucată de muşchi la laborator. Rezultatul este dat în doar 15 minute, iar preţul care trebuie achitat este de 7 lei, la fel ca anul trecut. Cu toate acestea, prea puţini din cei care sacrifică porci se prezintă la circumscripţiile sanitar-veterinare ori la laboratorul nostru pentru a solicita examenul respectiv”, a spus Mirce