Secretul sunetului unic emis de viorile maestrilor lutieri Antonio Stradivari si Giovanni Battista Guadagnini ar putea consta in mici imperfectiuni ale instrumentelor, porivit unui studiu realizat la nivel microscopic.
Viorile confectionate in Italia, in secolele al 17-lea si al 18-lea, in atelierele lui Antonio Stradivari si Giovanni Battista Guadagnini, produc un sunet deosebit de armonios, neegalat pana astazi. Vandute cu milioane de dolari si folosite de cei mai mari violonisti ai lumii, acestea atrag atentia oamenilor de stiinta, care incearca sa le descopere secretul, potrivit The Telegraph.
Din cadrul teoriilor, care se multiplica de la an la an, pana acum doua au ramas in picioare: una sustine calitatea densa a lemnului folosit in acea perioada, iar cealalta se bazeaza pe utilizarea unor substante chimice speciale impotriva cariilor, care ar fi facut lemnul foarte uniform, prin umplerea tuturor porilor.
Recent, Franco Zanini, un fizician din Trieste, Italia, a examinat amanuntit, la nivel microscopic, o vioara Guadagnini din 1753, evaluata la 1 milion de lire sterline, comparand-o cu alte viori obisnuite. Fizicianul sustine ca o serie de imperfectiuni, imposibil de observat cu ochiul liber, conduc la obtinerea sunetului exceptional.
"Am observat ca existau o multime de asimetrii in cadrul partilor componente. In principiu, nu trebuia ca ele sa existe acolo, insa este posibil ca aceste "imperfectiuni" sa fie facute special pentru a elimina sunetul dezagreabil produs de instrumentele simetrice", a concluzionat cercetatotul, referindu-se la vioara Guadagnini examinata.
Fizicianul considera ca, aceste mici asimetrii, imposibil de "a fi obtinute pe calculator", se datoreaza talentului maiestrilor italieni si experientei dobandite prin incercari repetate.
Pentru a-si confirma teoria, Franco Zan