Una dintre misiunile Băncii Naţionale a României este de a asigura numerarul în circulaţie în condiţii corespunzătoare de calitate. ECONOMICA.NET va spune ce se întâmpla cu banii de când ajung la BNR şi până se află din nou în mâinile populaţiei.
Banca Naţională a României încasează în permanenţă numerar de la instituţiile de credit şi Trezoreria Statului, bani pe care trebuie să îi verifice, să îi sorteze şi, în unele cazuri să îi distrugă. Acesta este şi motivul pentru care Regia Autonomă Imprimeria Băncii Naţionale a României a decis că toate aceste activităţi trebuie făcute de o “maşinărie inteligentă” rapidă şi care nu dă greş. Astfel, anul acesta BNR a cumpărat în urma unei licitaţii publice de la compania Giesecke & Devrient GmbH un echipament de procesat bancnote extrem de performant. Valoarea contractului, în care sunt incluse furnizarea, montajul şi garanţia se cifrează la 3,48 de milioane de euro.
Ce face maşinăria de la BNR
Conform caietului de sarcini, maşinăria BNR este capabilă să efectueze verificarea certă a autenticităţii bancnotelor supuse procesării, astfel încât să depisteze în proporţie de 100 % bancnotele false sau contrafăcute. Totul se face printr-un sistem sofisticat de senzori într-un timp foarte scurt-120.000 de bancnote sunt verificate într-o singură oră.
După separarea bancnotelor autentice de bancnotele false/contrafăcute, echipamentele de procesat bancnote efectuză, pe baza unor programe software specifice, operaţiunea de sortare, respectiv de separare a bancnotelor corespunzătoare a fi repuse în circulaţie, de cele necorespunzătoare de repus în circulaţie.
Bancnotele la care echipamentul nu a putut depista în totalitate elementele de certificare a autenticităţii, adică cele susceptibile a fi false/contrafăcute, cele deteriorat sau compuse prin lipire cu bandă adezivă, cele din alte cupiuri sau valute su