Ficatul este acel organ care ajută la detoxifierea organismului şi la prevenirea bolilor. Acesta curăţă sângele de toxine în fiecare minut, însă pentru a da randamentul maxim, este necesară o alimentaţie sănătoasă. Iată o listă cu alimentele care îi priesc ficatului, dar şi cu cele care îl îmbolnăvesc.
1. Legumele şi fructele
Legumele, în special cele verzi precum varza, conopida, ardeiul gras, spanacul, salata verde şi sfecla, contribuie simţitor la protejarea şi îmbunătăţirea activităţii ficatului. Aceste legume, naturale şi pline de vitamine ajută ficatul să dea randamentul maxim. De asemenea, ficatului îi priesc portocalele, fructele de pădure şi grapefruit-urile, dar şi alte fructe pline de vitamine. Cerealele sunt încă un aliment sănătos pentru ficatul tău şi cu ajutorul căruia reuşeşte să funcţioneze cât mai bine.
2. Carnea slabă
Pentru a se menţine sănătos, organismul tău, implicit ficatul, are nevoie de proteine, pentru a favoriza regenerarea celulei hepatice. Este o greşeală să se elimine din alimentaţie carnea, o sursă importantă de proteine. Se recomandă carnea slabă de peşte sau pui, preparată prin fierbere sau la grătar, în niciun caz prăjită. O altă sursă importantă de proteine reprezintă fructele de mare, însă atenţie la grăsimile pe care acestea le conţin.
3. Ceaiurile de plante
Apa plată cu lămâie şi ceaiul verde, de păpădie sau anghinare fac parte din categoria lichidelor detoxifiante, pe care ficatul le agrează. Este indicat să bei cel puţin 1.5 litri de lichide pe zi pentru a-ţi păstra ficatul sănătos.
De reţinut: Alimentele prezentate mai sus pot fi consumate oricum, însă nu prăjite. Sunt recomandate crude (acolo unde este cazul) fierte, coapte sau pregătite la grătar.
1. Mâncărurile prăjite
Carnea prăjită în ulei sau orice alte alimente prăjite supun ficatul unui efort foarte mare, în încercare