Autorităţile locale şi centrale cheltuiesc, în medie, 3,6 euro pe zi, pe cetăţean, însă doar o mică parte din această sumă este investită în dezvoltarea infrastructurii, construcţia de autostrăzi, modernizarea sistemelor de încălzire sau renovarea spitalelor şi şcolilor, reiese din calculele cotidianului național Gândul.
Cei 3,6 euro cheltuiţi zilnic de stat în numele cetăţenilor reprezintă valoarea tuturor serviciilor şi ajutoarelor garantate de stat, de la învăţământ şi sănătate la subvenţii pentru căldură sau transport. Calculul a fost făcut pe baza datelor din bugetul general consolidat şi a rezultatelor preliminare ale recensământului populaţiei din 2011.
Tot din cifrele oficiale reiese că peste jumătate din cheltuielile statului sunt destinate plăţii pensiilor, finanţării serviciilor de asistenţă socială şi plăţii salariilor angajaţilor de la stat, potrivit datelor Ministerului Finanaţelor Publice (MFP) privind execuţia bugetului general consolidat la sfârşitul lunii septembrie.
În ceea ce priveşte banii cheltuiţi de reprezentanţii administraţiei publice locale pentru cetăţenii care i-au votat, sumele variază semnificativ de la un municipiu la altul. Astfel, în topul clasamentul se află oraşul Cluj-Napoca, unde, zilnic, fiecărui cetăţean îi revin de la bugetul local 1,9 euro, în timp ce la polul opus se află Galaţi, unde suma este de numai 84 de eurocenţi pe zi.
În medie, cele mai mari zece municipii din punct de vedere al numărului de locuitori, plus Bucureşti, cheltuiesc zilnic circa 1,4 euro pentru fiecare cetăţean. Brașovul se află sub această medie, cu 1 euro/locuitor/zi. Pentru 2012 a fost previzionat un buget de 84,5 milioane de euro, cu mult mai mic decât Iașiul – 159,9 milioane de euro, Craiova – 143,8 mlioane de euro sau Oradea – 108,2 milioane de euro.
Grosul banilor la Brașov se duc pe subvenționarea celor două domenii