Cele mai multe obiective în lucru sau în pregătire în acest an au vizat construcţii rezidenţiale private. Proiectele de la Cluj au fost cu precădere mici, arată datele IBC Focus.
Printre şantierele importante se numără câteva proiecte amânate câţiva ani, dar reluate în 2013. Investiţiile străine de mari dimensiuni anunţate în 2012 sunt puţine şi unele dintre ele se află abia la stadiu de planşete.
De la începutul anului până la final de noiembrie, numărul de investiţii urmărite de consultanţii de la IBC Focus a fost de 831. "Asta înseamnă în medie 76 de proiecte lunar, adică 2,5 pe zi. Printre aceste 831 de investiţii se află 100 care se regăsesc de două ori pe parcursul acestei perioade. Le-am urmărit atât în faza de proiect, cât şi în faza de execuţie", a specificat Victor Ignat, manager de proiect la IBC Focus. Cele mai multe au fost pe segmentul clădirilor rezidenţiale private (26% din total) şi pe cel al construcţiilor sociale şi comunitare (23%), urmate de industrial (12%), hotel & relaxare, utilităţi, medical& ştiinţific, infrastructură, birouri şi retail. În funcţie de dimensiune, cele mai multe proiecte au fost mici (43%) sau medii (38%). Câte o treime dintre şantiere erau la stadiu de construcţie (33%) şi proiectare (33%), iar restul de 33% se împarte între proiecte în curs de licitare, amenajare, finalizare sau aflate doar la nivel de intenţie.
Pe segmentul de producţie, cele mai mari investiţii menţionate în lista IBC sunt cea a germanilor de la Bosch (Tetarom III) şi fabrica pentru produse din hârtie MG-TEC Grup din Dej, în curs de amenajare. Bosch a demarat în mai lucrările la noua fabrică, iar acum câteva săptămâni a început procesul de recrutare pentru ingineri şi personal din domeniul economic şi administrativ pentru noua sa unitate de producţie şi cercetare. Grupul american Emerson, instalat în Tetarom II (Bd. Muncii) a în