Numărul şomerilor din judeţul Satu Mare care provin din mediul privat a crescut cu 140% în cei trei ani de criză economică, se arată într-un studiu publicat de Econtext. Potrivit sursei citate, judeţul Satu Mare se clasează pe locul 1, cu cea mai mare creştere a numărului de şomeri expulzaţi din societăţile cu capital privat. Studiul aminteşte 812 muncitori concediaţi. Specialiştii în piaţa forţei de muncă estimează numărul real spre 1000, diferenţa fiind dată de muncitorii “la negru”.
Lideri cu minus
Studiul citat, care compară numărul şomerilor provenind din mediul privat la debutul crizei economice, în octombrie 2008, cu cel actual, relevă faptul că la nivel naţional, în cele mai multe dintre judeţele ţării, 31 din 42, numărul acestora a scăzut. Judeţul Satu Mare se regăseşte în coada clasamentului, cu o creştere cu 131 %. Creşterea este contrară trendului naţional, care arată o redresare a pieţei forţei de muncă şi, gradual, o scădere procentuală de până la 75% a numărului de şomeri ieşiţi din societăţile cu capital privat.
Sursa citată arată că în Satu Mare, în octombrie 2008, în evidenţele instituţiilor abilitate existau 621 de şomeri daţi de mediul privat. Până în 2012, numărul acestora a crescut la 1433, un plus de 131% faţă de data de referinţă.
Firmele de construcţii, principalii furnizori de şomeri
Prin comparaţie, datele din 2012 arată că în 21 de judeţe ale ţării, numărul şomerilor daţi de firmele private s-a redus cu peste jumătate. Lideri în clasament sunt judeţele Iaşi, Covasna, Vaslui, Dolj şi Buzău, în care numărul şomerilor din mediul privat a scăzut cu peste 70%.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Gheorghe Tilibaşa, a apreciat că statistica alterează realitatea. “Electrolux a concediat mult în 2009 şi 2010. Celor de acolo li se adaugă anual, pentru o perioadă din an, muncito