Avem un patrimoniu cultural şi naţional inestimabil şi ne batem joc de el. Încet, dar sigur, monumentele istorice ale Maramureşului devin mormane de ruine, fără ca cineva să răspundă pentru asta. Conform evaluărilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, 25 de monumente istorice aflate în proprietatea statului, dintre care 14 sunt de categoria A, adică de interes naţional, sunt în pericol de distrugere totală sau dispariţie, iar 50, dintre care 11 de categoria A, sunt degradate şi necesită lucrări de restaurare şi conservare.
Nu ne vindem ţara şi istoria. O distrugem prin dezinteres şi inginerii financiare. De două decenii, monumentele istorice ale judeţului sunt supuse unui „atac” continuu şi letal de dezinteres, incompetenţă şi matrapazlâcuri financiare.
Rezultatul dezastruos e reliefat din recenta evaluare a Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional şi Raportului de monitorizare al bisericilor din lemn din judeţul Maramureş, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial - evaluarea gradului de protecţie al celor opt biserici de lemn.
Dar mai bine detailăm.
Valoarea patrimoniului cultural-naţional din judeţul Maramureş este reliefată de numărul semnificativ de monumente istorice – 582. În această listă se regăsesc numeroase situri arheologice, monumente de arhitectură, clădiri memoriale, monumente de artă şi zone istorice rurale şi urbane, la care se adaugă cele 8 monumente istorice din categoria UNESCO, al căror potenţial este nevalorificat.
Lipsa unui program coerent de conservare, cât şi insuficienta implicare a autorităţilor judeţene/locale în activităţi aferente promovării patrimoniului se reflectă în imaginea dezastruoasă a unor monumente cu semnificaţie deosebită de pe raza judeţului.
Monumentele incluse în Lista Patrimoniului mondial