Pentru a ieși din prezenta criză financiară și a datoriilor, Uniunea Europeană trebuie să urmeze calea Statelor Unite ale Europei. Această cale ar avea ca rezultat mai multă democrație și un model de guvernare care desprinde învățămintele corecte din greșelile trecutului.
„Va veni o zi în care vă vor cădea armele din mâini, în care un război între Paris și Londra, între Petersburg și Berlin sau între Viena și Torino va părea cel puțin la fel de absurd ca un război între Rouen și Amiens sau între Boston și Philadelphia. Va veni o zi în care voi , francezi, ruși, italieni, englezi, germani, voi toate națiunile continentului, fără să vă pierdeți calitățile distincte și glorioasa voastră individualitate, veți fonda o unitate superioară și veți construi fraternitatea europeană…”
Această viziune a Statelor Unite ale Europei a fost formulată de scriitorul francez Victor Hugo deja la mijlocul secolului al XIX-lea. Colțul nostru de lume mai avea să cunoască însă conflicte sângeroase, conflicte care erau să distrugă Europa, în cel mai brutal mod cu putință, de două ori în decursul a douăzeci de ani. Și totuși, noi europenii am realizat un lucru extraordinar, de care ar trebui să fim foarte mândri. În prezent, în Uniunea Europeană trăiesc peste 500 de milioane de cetățeni în pace și în libertate. Peste 315 milioane de cetățeni folosesc aceeași monedă, moneda euro. Dacă luăm în considerare știrile referitoare la criză, s-ar putea crede că Europa nu se află într-o situație tocmai bună. Într-adevăr, mai multe state membre ale UE se confruntă cu probleme serioase. Cu toate acestea, scenariile de groază privind destrămarea zonei euro, prezise atât de des în ultimele luni, nu s-au adeverit. Și nici nu se vor adeveri.
Acum este important să stabilim reperele corecte pentru viitor. Pentru rezolvarea cu succes a problemelor este