Sunt tot mai multe voci care spun că reforma administrativ-teritorială a României trebuie făcută în viitorul foarte apropiat. Într-o oarecare contradicţie cu ceea ce a vrut guvernarea PDL, USL consideră că regionalizarea trebuie făcută ţinându-se seama în primul rând de raţiuni economice. Ele trebuie să primeze asupra factorului etnic, tradiţional sau chiar geografic. În discuţiile legate de regionalizarea României, se vehiculează, tot mai des (mai ales acum, în campanie) Uniunea Europeană care ar face şi ar drege, ar vrea, ne-ar impune nu ştiu ce.
R: Domnule senator, vom face noi reforma administrativ-teritorială, sau va fi nevoie de implicarea Uniunii Europene?
Sorin Bota: E datoria noastră să ne reorganizăm cum gândim că ar fi mai bine ca să stopăm dezechilibrele economice existente între diferite zone, să facem în aşa fel încât să nu se suprapună anumite competenţe locale, judeţene şi centrale, să avem structuri economice şi administrative viabile, suple şi eficiente, la nivel performant. Descentralizare, sporirea atribuţiunilor şi competenţelor organelor locale este necesară şi USL va face acest pas începând cu anul viitor. Noi ne propunem ca prin modificarea Constituţiei să fie instituite regiunile, iar varianta luată în calcul este pe actualele regiuni de dezvoltare ce funcţionează în România din 1998 şi care sunt coordonate de câte o agenţie pentru dezvoltarea regională, organism neguvernamental, de utilitate publică.
Sigur că varianta asta nu este bătută în cuie, ea mai poate fi corectată, tocmai în acest sens ne propunem o largă dezbatere publică pentru a ajunge la cea mai bună soluţie. Însă nu vom renegocia la nesfârşit, aşa cum doresc mulţi actori de pe scena politică românească şi nu numai, pentru că aşa nu vom realiza niciodată ceea ce ne-am propus.
Totuşi, cât de importantă este regionalizarea?
@N_