Serviciul de salubritate al oraşului Adjud este disputat între Urbis SA, care prestează această activitate din 2006 în baza Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare al Municipiului Adjud-Zone Private nr. 7466 încheiat cu Consiliul Local, prelungit printr-un Act Adiţional din 2010 până în august 2017, şi o societate căreia Consiliul Local (CL) vrea să-i încredinţeze serviciul, Utilităţi Publice Municipale (UPM).
Consiliul Local deţine 40% din acţiuni la Urbis, iar la UPM este acţionar unic. După ce CL a votat rezilierea unilaterală a contractului încheiat cu prima firmă, UPM a blocat cu un camion accesul la rampa de gunoi pentru maşinile Urbis (foto). În urma sesizărilor făcute de cele două părţi, comandantul poliţiei a ajuns la concluzia că demersul UPM nu are justificare în lipsa unei hotărâri judecătoreşti. Hotărârile CL Adjud au fost atacate în instanţă, Tribunalul Vrancea, secţia de Contencios administrativ, stabilind primul termen pe 20 decembrie. Însă autorităţile locale vor cu orice preţ să preia activitatea de salubritate înaintea pronunţării instanţei.
Săritul peste licitaţie
Marea miză, potrivit “Ziarului de Vrancea”, nu e doar acest contract, ci şi realizarea viitorului sistem unic de management integrat al deşeurilor, finanţat cu fonduri UE, care va avea un operator unic la nivel de judeţ. Din acest motiv, toate firmele din judeţ visează să prindă dacă nu întreg contractul, care e foarte mare, măcar o parte din el prin subcontractare. Aşa că, din dorinţa de a prinde proiectul european, primăria a luat salubritatea de la Urbis şi a dat-o fără licitaţie propriei societăţi. „Conform art. 30, alin. 12 din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice, atribuirea contractului de delegare de gestiune se face numai în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor