Cadru universitar si jurist cu inclinatii spre literatura, judecatorul constitutional Iulia Motoc a devenit cunoscuta publicului larg mai mult ca subiect de dezbatere la talk-show-urile politice de la posturile TV de stiri. Voturile sale, cunoscute sau doar banuite, au fost analizate pe toate fetele. Care sunt opiniile Iuliei Motoc cu privire la posibila desfiintare a Curtii Constitutionale a Romaniei si care sunt legaturile reale dintre votul judecatorilor si partidele care i-au propus la Curte?
Iulia Motoc: „Nu trebuie sa fim ipocriti, oricine are o minima interactiune cu politica sau politicul, are simpatii si antipatii. Ca judecator constitutional nu trebuie sa ti le manifesti, este insasi definitia impartialitatii”
Curtea Constitutionala a luat multe decizii cu un „scor” de 5 la 4. Este Constitutia chiar atat de interpretabila sau au contat simpatiile politice in votul judecatorilor? Nu-mi place sa folosesc cuvantul „scor” din considerente evidente. Din 2010, de cand am devenit judecator al Curtii Constitutionale, foarte putine decizii au fost adoptate prin votul a cinci judecatori. Asa cum stiti, votul este secret. Judecatorul poate sa aleaga sa-l desecretizeze numai printr-o opinie separata. Daca urmariti opiniile separate, veti observa ca votul nu urmeaza linia politica a partidului care ne-a nominalizat.
Sunteti catalogata, de anumite media, drept „basista”. In ce masura, ca judecator al CCR, puteti avea simpatii sau antipatii politice? Din punctul meu de vedere si din punctul de vedere al expertilor in domeniu, cei care ma califica in acest fel nu pot fi considerati ziaristi. Este, asa cum descrie Andrei Ujica, un loc in care arunca cu noroi. Nu trebuie sa fim ipocriti, oricine are o minima interactiune cu politica sau politicul, are simpatii si antipatii. Ca judecator constitutional nu trebuie sa ti le manifesti, este insasi defi