Statele occidentale cer guvernului Netanyahu să pună în aplicare un nou plan de construcții de așezări israeliene în vecinătatea Ierusalimului.
Israelul ameninţă să contruiască 3 mii de aşezări noi în Cisiordania şi estul Ierusalimului, plan care dacă se materializează va face imposibilă, geografic, crearea unui stat palestinian unic, cu capitala la Ierusalim Est. Dacă planul este pus în aplicare, ar putea lăsa şi Israelul aproape total izolat pe scena diplomatică. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe israelian a confirmat zvonurile că ambasadorii Israelului la Paris, Londra şi Stockholm au fost chemaţi pentru a asculta plângerile oficiale ale celor trei guverne. Ce nu a confirmat este că cel puţin două din aceste ţări s-ar gândi, ca o ultimă soluţie, să-şi recheme ambasadorii din Israel în semn de protest faţă de planul israelian de a ridica noi aşezări.
Germania a cerut, de asemenea, guvernului de la Tel Aviv să dea dovadă de reţinere în timp ce secretarul general ONU Ban Ki-moon a vorbit despre o „lovitură fatală” dată negocierilor de pace. Pe simplul motiv că palestinienii nu vor mai avea ce negocia dacă practic nu pot avea un stat, alături de Israel, cu capitala în Ierusalimul de Est.
La est de Ierusalim este o zonă deluroasă, nepopulată, cunoscută între strategi şi diplomaţi drept zona E1. Dacă este colonizată, taie Cisiordania de Ierusalimul de Est, motiv pentru care, la insistenţele Statelor Unite, Israelul nu a construit nimic acolo.
Lucrurile au stat așa până la votul de joi noapte de la Naţiunile Unite, când teritoriile palestiniene au primit statutul de „stat ne-membru”, similar cu cel al Vaticanului. Când s-a întors la Ramallah, preşedintele autorităţii palestiniene Mahmud Abbas a declarat, în faţa unei mulţimi entuziaste,