Albiile Siretului și Moldovei sunt adevărate comori pentru cei ce știu să le exploateze. Pe cele două râuri funcționează zeci de balastiere care scot bani din exploatarea agregatelor minerale.
Pe timp de criză, exploatarea bogățiilor patriei poate constitui soluția optimă pentru o afacere de succes. Chiar dacă, uneori, presupune o investiție destul de mare, exploatarea albiilor râurilor – sau balastierele – produce, la propriu, bani din piatră.
Milioane din piatră
În luna ianuarie 2011, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret a scos la licitație terenuri situate în albiile râurilor Siret și Moldova. Atunci au fost închiriate pe o perioadă de doi ani terenuri din albia râului Siret în perimetrele Doljești/Adjudeni, cu o suprafață de 1,6 hectare, și Cotu Vameș/Horia, pe o suprafață de 1,35 hectare. Pe râul Moldova au fost scoase terenuri în perimetrele Tupilați – 1,68 hectare, Botești – 1,96 hectare și Gherăești – 1,68 hectare.
În luna februarie 2011, ABA Siret a scos la licitație alte terenuri. Pe râul Siret au fost închiriate terenuri în perimetrele Luțca 1, cu 0,8 hectare, Luțca 2, cu 0,7 hectare, și Doljești/Adjudeni, cu 1,6 hectare.
Pe râul Moldova au fost închiriate perimetrele Tupilați, cu 0,4 hectare, Nisiporești, cu 0,6 hectare, Cordun – două hectare, Tupilați aval – 0,5 hectare, și Gherăești, cu 1,68 hectare.
În luna martie 2011, a fost organizată o nouă licitație pentru alte șase balastiere. Astfel, pe râul Siret s-au închiriat un hectar la Icușești, 1,5 hectare la Recea. Pe râul Moldova s-au închiriat 2,8 hectare la Văleni, 3,1 hectare la Nisiporești, 5,1 hectare la Nisiporești 2 și opt hectare la Barticești. În aprilie 2011 au fost închiriate, pe râul Siret, 0,6 hectare la Ion Creangă și două hectare Icușești amonte. Pe râul Moldova au început exploatațiile pe 0,6 hectare la Horia amonte, 1,68 he