România ar trebui să favorizeze (prin politica monetară - n.a.) dobânzile real pozitive, pentru că este un stat care nu are acces uşor la capitalul extern, iar finanţarea economiei este asigurată de sectorul bancar în proporţie de 92%, a declarat luni economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, citat de Agerpres.
Lazea consideră că pentru România nu ar fi potrivit modelul aplicat în pieţele anglo-saxone, al unor dobânzi reale cât mai scăzute, eventual negative, deoarece înainte de a avea finanţare în lei este nevoie de economisire în lei, iar economisirea în lei trebuie să fie atractivă, cu un randament peste inflaţie, respective dobânzi real pozitive.
Capital.ro scria în urmă cu două săptămâni că depozitul la termen ar trebui să fie o modalitate de economisire cu beneficii, fiind o formă de creditare a băncii de către deponenți, dar realitatea ne arată că profitul este ca și inexistent.
Citiţi aici: Lista băncilor de unde retragi MAI PUŢINI bani decât ai depus
'Este greu să fii partizanul dobânzilor real pozitive când lumea este dominată de easy money, de relaxarea politicii monetare. Fed, Banca Angliei, BCE sunt adeptele dobânzilor sub rata inflaţiei. Întrebarea este dacă această politică ultra easy nu este rodul unor circumstanţe specifice anglo-saxone, care nu se regăsesc în România. Dacă are sens în ţările anglo-saxone nu înseamnă automat că are sens şi pentru România (...) Restricţia Fed este ca datoria publică a SUA să nu mai crească în PIB ca pondere, acum a depăşit deja 100%, iar o dobândă reală cât mai mică sprijină acest deziderat, atât direct cât şi indirect. Este restricţia validă şi pentru România? Părerea mea este că nu - datoria publică este la 35% din PIB, nu este un nivel mic, dar nici îngrijorător. În plus, ponderea datoriei publice în PIB ar trebui redusă prin met