Comisia Europeană lansează Proiectul pentru protejarea resurselor de apă ale Europei, o strategie care vizează existenţa unei cantităţi suficiente de apă bună care să acopere nevoile oamenilor, economiei şi mediului. Este un document care oferă Statelor Membre instrumentele necesare pentru îmbunătățirea gestionării apei atât la nivel naţional, regional cât şi local, la nivelul albiei râurilor.
În ciuda îmbunătăţirilor din ultimii ani, apele Uniunii Europene nu răspund nivelului calitativ corespunzator. Poluarea, schimbările intervenite la nivelul apei şi deficitul de apă sunt problemele întâlnite în toată Europa, în vreme ce evenimentele extreme precum inundaţiile s-au amplificat în multe dintre Statele Membre. Legislaţia Europeană în materie de apă trebuie aplicată corespunzator pentru a întâmpina provocările vechi şi noi, cum ar fi poluarea apei, consumul de apă din agricultură sau producerea de energie, exploatarea solului şi impactul schimbărilor climaterice.
”Concluziile Proiectului pentru protejarea resurselor de apă ale Europei arată că înţelegem în profunzime problemele cu care ne confruntăm şi deţinem o platformă solidă care să ne permită gestionarea acestora. Avem nevoie doar de o balanţă sustenabilă între cererea și oferta de apă, luând în calcul oamenii şi mediul natural de care aceştia depind”, spune Janez Potočnik, Comisarul European pe probleme de Mediu.
În cazul României, protejarea resurselor de apă, atât la nivel calitativ cât şi cantitativ, reprezintă un punct critic. Resursele noastre de apă sunt structura de rezistenţă a economiei: între 35 – 40% din energia electrică a ţării provenind din hidrocentralele existente pe Dunăre. Rezervele de apă sunt, de asemenea, importante pentru a susţine agricultura, 30% din terenurile fertile având nevoie de irigare. Mai mul, aceste resurse sunt importante pentru conservarea mediului sălb