Suntem în Postul Crăciunului, însă nu mulţi sunt sălăjenii care îşi permit să postească. Oamenii spun că, la fel ca şi în anii trecuţi, preţurile la produsele de post sunt cam piperate, aşa că preferă să ţină postul cu mâncare gătită în casă.
Majoritatea celor cu care am stat de vorbă ne-au declarat că, aşa cum se întâmplă de obicei în perioadele de post, comercianţii îi întâmpină cu o gamă diversificată de produse, însă şi de această dată preţurile sunt cam piperate pentru buzunarele lor. Sunt şi sălăjeni care spun însă că încearcă să ţină postul fie cu mâncare gătită în casă, fie cu fructe şi legume achiziţionate de la piaţă, unde preţurile se mai pot negocia. În ceea ce priveşte produsele de post, comercianţii cu care am stat de vorbă spun că cele mai vândute produse în perioada postului sunt cartofii, lintea, vinetele, fasolea verde, varza, castraveţii şi roşiile. Printre fructele cele mai căutate în această perioadă se numără merele, portocalele şi strugurii. Pentru sălăjenii cu dare de mână, magazinele oferă o gamă diversificată de produse de post, cum ar fi pateul, brânza, caşcavalul şi laptele în variantă vegetală, zacusca sau tocana de legume, dar şi produse din soia. Postul Crăciunului a început în data de 14 noiembrie, ultima zi de post fiind 24 decembrie. Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Astfel, se poate mânca peşte şi preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică cuprinse între 21 noiembrie şi 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, în zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă în toată lumea ortodoxă, precum 30 noiembrie (Sf. Ap. Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Feci