La 23 de ani de la executia dictatorului Nicolae Ceausescu, in prag de alegeri parlamentare, peisajul politic romanesc este inca marcat de mostenirea comunista, se arata intr-un comentariu publicat de Business New Europe.
Autorul face o scurta trecere in revista a principalelor forte de pe scena politica, o prima concluzie fiind aceea ca este dificil de anticipat ce se va intampla dupa 9 decembrie.
Fiecare dintre cele trei forte considerate principale, USL, ARD si PP-DD, "inspira pesimism in felul sau", scrie Business New Europe.
Una are un trecut controversat si este marcata de evenimentele din vara, a doua este nepopulara si acuzata de proasta administrare a tarii, iar cea de a treia de populism.
USL a compromis reputatia internationala a Romaniei prin actiunile lansate in aceasta vara, interpretate, inclusiv de multi dintre liderii statelor UE partenere, drept un atac extraordinar asupra Constitutiei. Romania a fost criticata din toate directiile pentru interventiile guvernului asupra independentei Curtii Constitutionale si Avocatului Poporului, in incercarea de a-l demite pe presedinte.
Alianta este legata strans de comunism prin PSD, partidul cel mai important, care este asociat si cu autoritarismul si coruptia de care a dat dovada la prima sa guvernare, pe cand Romania se afla intr-o dureroasa tranzitie. Premierul Victor Ponta este un protejat al lui Adrian Nastase, fostul premier in prezent incarcerat dupa ce a fost gasit vinovat de coruptie.
In USL mai sunt alte doua partide a caror importanta nu trebuie trecuta cu vederea: PNL-ul celui care se doreste presedinte al tarii, Crin Antonescu, si PC-ul mogulului de presa Dan Voiculescu. Cei doi au influente puternice asupra actualului Executiv si amandoi sunt perceputi a fi sceptici cu privire la influenta pe care UE o are asupra tarii lor. @N