Imediat dupa 1990, spre deosebire de alte orase din Romania, Sighetu Marmatiei a fost efectiv devalizat la nivelul economic al industriilor usoare, al industriei grele si nu in ultima faza a economiei legate exploatarea lemnului,toate acestea ducand inevitabil la caderea brusca a locurilor de munca si zadarnicind capacitatea tinerilor absolventi de liceu si facultati de a gasi un loc de munca acasa.
In tot acest rastimp, autoritatea locala n-a facut nicio diligenta politica sau economica pentru salvarea economiei locale de anvergura. Exemplele sunt nenumarate. In loc de industrie avem comert de subzistenta si micul trafic de frontiera si in loc de societati comerciale de productie si export , magazine la parterul blocurilor,depozite de lemne si garaje.
Din aceste motive, orasul la ramas mult ca populatie sub cota critica de 100 de mii de locuitori , intrand astfel in randul oraselor mici si dezavantajate. Sighetu Marmatiei are si in acest moment de mare rascruce cateva avantaje de care va trebui sa profite.
• - este un oras situat intr-o regiune atractiva si exercita o atractie proprie;
• - este situat in apropierea unor zone rurale de maxima popularitate si specificitate;
• - este situat intr-un punct triplu de influenta intre Ungaria, Romania si Ucraina;
• - poate face parte dintr-o retea de orase ale Nordului Romaniei, retea destinata comertului dintre UE si Ucraina;
Din toate aceste consideratii, Sighetu Marmatiei se poate salva doar daca devine un oras specializat pe activitati economice de export si comert transfrontalier .
Daca acest concept nu se va materializa urgent, tendinta pe termen lung va fi de crestere a inegalitatii dintre el si alte orase de dimensiuni identice. Este clar ca in acest moment orasul Sighetu Marmatiei , nu are dimensiunea potrivita si nici forta economica pentru a