Reportarea surplusului de Unități ale Cantității Atribuite (AAU - Assigned Amount Unit), din prima în a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto (dacă acesta va continua în perioada 2013 - 2020), este una dintre temele importante ale negocierilor de anul acesta de la Doha (Qatar), potrivit datelor KDF Energy, companie deținută de omul de afaceri George Brăiloiu, specializată în tranzacţionarea certificatelor de carbon.
Este singura companie privată din România care participă, ca observator, la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice de la Doha. Miniștrii delegați la acest eveniment vor trebui să decidă, printre altele, și asupra implementării suportului financiar promis țărilor în curs de dezvoltare.
“România urmează linia impusă de UE în ceea ce privește problemele de mediu la nivel global. Ceea ce e important pentru noi, în momentul actual, este decizia referitoare la AAU-uri. Dacă se va decide să nu se reporteze certificatele AAU din prima în ceea de-a doua perioadă, fapt suținut chiar de statele dezvoltate ale UE, România va pierde aproximativ 300 de milioane de AAU-uri, cantitatea pe care nu a reușit să o valorifice, deși au existat în trecut oportunități la prețuri chiar de 8 sau 9 euro/certificat. Altfel spus, dacă România și-ar fi vândut atunci drepturile nefolosite de emisii ar fi încasat peste 2,4 mld. euro, bani gratuiți”, spune Casiana Fometescu, reprezentant KDF Energy la Summit-ul ONU.
Principalul subiect pe agenda conferinței de la Doha, care se desfășoară între 26 noiembrie – 7 decembrie, îl reprezintă adoptarea la nivel înalt a amendamentelor negociate anterior la Cancun și Durban în ceea ce privește stabilirea celei de-a doua perioade de angajament referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în statele semnatare ale Protocolului de la Kyoto. De asemenea, se vor negocia și reguli