În patru ani de zile, Obama nu a efectuat nici o vizită la Bruxelles, capitala UE şi sediul NATO. Șefa diplomației americane, Hillary Clinton, efectuează zilele acestea la Bruxelles ultima sa deplasare importantă, după ce, in calitatea de secretara de stat a SUA, ea a vizitat deja de 38 de ori Europa.
Ea va participa mai întâi la reuniunea miniștrilor de externe ai celor 28 de țări din NATO, care se află la Bruxelles pentru doua zile de convorbiri focalizate pe conflictul sirian si pe poziția Turciei, care a cerut sprijinul NATO pentru a-si proteja frontiera cu Siria.
Statele Unite sprijină cererea Turciei de desfășurare la frontiera ei cu Siria a unor baterii anti-rachetă de tip Patriot, din cele posedate doar de trei țări din NATO: SUA, Germania si Olanda. Turcia a solicitat asta după ce obuze trase din teritoriul sirian au ucis câțiva civili turci la începutul lunii octombrie.
Răspunsul NATO va fi in mod cert pozitiv, cu atât mai mult cu cît Turcia a mai obținut asta, in doua rânduri în ultimele doua decenii, in momentul intervențiilor occidentale in Irak.
NATO va mai discuta dosarul sirian si intr-o întâlnire bilaterală cu șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, Rusia rămânând principalul aliat al regimului de la Damasc. Rusia se opune desfășurării bateriile Patriot la granița Turciei, evocând riscul uneia "internaționalizări a conflictului sirian".
De la NATO, Hillary Clinton va traversa Bruxelles pentru a participa la o reuniune bilaterală cu UE pe tema cooperării comerciale. Miza este crearea unei zone a liberului schimb care sa înglobeze SUA si UE. O asemenea zona ar deveni cel mai mare spațiu comercial al planetei si ar eclipsa de departe ascensiunea comercială a Chinei.
Pentru europeni, parteneriatul transatlantic cu SUA rămâne fundamental, chiar dacă auspiciile sub care a început a dou