Agricultura vasluianã a avut parte de un an dezastruos. Pe o scarã valoricã de la 1 la 5, conducerea Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui considerã cã, în anul agricol 2011 – 2012, agricultura localã a obtinut nota 1. Cauza principalã care a condus la obtinerea celor mai mici productii medii din ultimii cinci ani este seceta severã si prelungitã din acest an. Practic, din cauza lipsei acute a apei din sol, recoltele la principalele culturi înfiintate (grâu, rapitã, floarea-soarelui, porumb) s-au diminuat dramatic.
Potrivit datelor Directiei pentru Agriculturã a Judetului (DAJ) Vaslui, la grâu, de la o productie medie de 3.280 kg/ha în 2006, în acest an s-a realizat o productie de numai 1.932 kg/ha. La floarea soarelui, în anul 2006, fermierii vasluieni au obtinut 1.390 kg/ha, iar in acest an recolta s-a redus la 1.204 kg/ha. Si la porumb, de la o productie medie de 2.076 kg/ha realizatã în 2006, recolta din acest an a scãzut la 1.089 kg/ha. Potrivit specialistilor din cadrul DAJ Vaslui, vestita climã temperatã a judetului Vaslui a trecut într-o climã a extremelor, cu temperaturi foarte scãzute în timpul iernii si foarte ridicate în timpul verii. De asemenea, precipitatiile sunt putine sau în exces, cu o anumitã peridiocitate între anii secetosi si cei ploiosi (2007 – secetos, 2008 – ploios, 2009 – secetos, 2010 – normal, 2011 – ploios, 2012 – secetos). „Pentru judetul Vaslui, influenta negativã a factorilor climatici nu a a permis ritmuri de vegetatie normale pentru culturile de toamnã, unde s-au obtinut cele mai scazute productii din ultimii ani. Acelasi lucru îl putem spune despre culturile de primavarã (floarea-soarelui, porumb), care, începând cu luna iunie a acestui an, s-au confruntat cu fenomenul de secetã pedologicã excesivã“, a explicat Claudiu Drãgut, director al DAJ Vaslui. Judetul Vaslui detine 2,2% din suprafata României si acoperã