25% din curentul consumat în week-end de România, fabricat pe litoral
Concurente veritabile pe piaţa energiei, centrala nucleară de la Cernavodă şi parcurile eoliene încep, încet, încet, să acapareze sistemul energetic naţional. Potrivit raportului de producţie şi consum la nivel naţional întocmit de compania Transelectrica, ieri după-amiază cele două surse de energie au acumulat 25,7% din totalul producţiei de energie. Nucleara a avut, ca de obicei, o evoluţie liniară, fără creşteri şi descreşteri, cu o producţie de 1.423 megawaţi pe oră, reprezentând 21,7% din SEN, în timp ce eolienele au avut o evoluţie modestă, de numai 263 de megavaţi, însă un grafic de producţie constant şi în creştere. Potrivit specialiştilor, iarna este anotimpul propice pentru generatoarele eoliene de pe litoral, datorită faptului că vântul se intensifică, iar restul condiţiilor meteo (gheaţă, zăpadă) nu influenţează semnificativ producţia eolienelor.
Studiile privind dezvoltarea energiilor regenerabile indică faptul că, în numai câţiva ani, Dobrogea ar putea furniza jumătate din consumul de la nivel naţional. Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă, cu cele două reactoare, furnizează 1.404 megawaţi, aproape 20% din consumul naţional, iar eolienele vor produce cam tot atât. Valoarea totală a investiţilor eoliene în judeţul nostru depăşeşte patru miliarde de euro, cea mai mare sumă de bani pe care un domeniu a putut să o atragă în ultimii 20 de ani, în Dobrogea.
Asociaţia Română pentru Energie Eoliană a anunţat, la sfârşitul anului trecut, o intensificare fără precedent a volumului investiţiilor în acest domeniu. Potrivit A.R.E.E., sectorul eolian are, în prezent, un potenţial de investiţii de peste cinci miliarde de euro până în 2013. În total, vor fi instalaţi 3.000 de megawaţi şi vor fi create peste 6.000 de noi locuri de muncă. Avântul fără precedent al investiţiil