Compania suedeză de automobile Volvo doreşte să-şi asigure supravieţuirea pe dezvoltarea unei maşini autonome, care nu are nevoie de şofer. Producătorul de autoturisme Volvo, aflat pe pierdere şi cu vânzări în scădere abruptă, speră că poate aduce primul model pe piaţă peste şapte ani, relatează Wall Street Journal.
Având o tradiţie de 85 de ani, Volvo a fost grav afectată de criza financiară mondială de acum patru ani. Compania a fost preluată în 2010 de grupul chinez Zhejiang Geely Holding, pentru 1,3 miliarde de dolari.
Cu pierderi masive şi vânzări de numai 436.000 autoturisme în 2011, Volvo doreşte să lanseze peste doar şapte ani un automobil care se conduce singur în condiţii siguranţă, cu garanţia că pasagerii nu vor fi răniţi.
"Viziunea noastră este ca, în anul 2020, nimeni să nu fie omorât sau rănit dacă este într-un Volvo", a declarat Anders Eugensson, director pentru afaceri cu statul în cadrul Volvo, citat de Wall Street Journal.
Volvo pariază pe creşterea cererii pentru funcţia de pilot automat la autoturisme, precum şi pe noile tehnologii care pot elimina probabilitatea unei erori de condus.
Deocamdată, nu se cunosc investiţiile necesare pentru dezvoltarea noii tehnologii, finanţată parţial de Uniunea Europeană. Proiectul este în dezvoltare de şapte ani la mai mulţi parteneri ai Volvo.
Maşina care se conduce singură, pe piaţă din 2014
Pentru 2014, producătorul suedez pregăteşte lansarea unui prim lot de automobile autonome, limitate însă la 50 kilometri pe oră cu funcţia de condus fără şofer activată.
Viteza limitată reflectă aşteptările companiei că funcţia va fi iniţial utilizată cu preponderenţă în condiţii de trafic greu. Compania pregăteşte extinderea tehnologiei la viteze mai mari şi condiţii de drum lung.
Volvo a precizat că prototipurile a