Ministrul Sănătăţii susţine că efectele secundare observate la copii nu pun sub semnul întrebării siguranţa vaccinului danez. Anunţul a fost făcut în urma evaluării experţilor de la OMS şi de la Centrul European de Control al Bolilor din Stockholm.
După evaluarea situaţiei de către experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ECDC, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a decis reluarea vaccinării bebeluşilor cu vaccinul importat din Danemarca. El a spus că reacţiile adverse apărute la copii au fost reacţii locale uşoare până la moderate, în special noduli limfatici de la unu până la patru centrimetri, iar ocazional s‑au format abcese sau ulceraţii, care este puţin probabil să pună probleme pe termen mediu şi lung.
Arafat a subliniat că reacţiile la copiii din România au fost raportate şi în alte ţări. Potrivit investigaţiei comisiei OMS/ECDC, frecvenţa reportării de noduli limfatici măriţi este în limitele aşteptate, iar absenţa clusterelor de cazuri sugerează că nu au existat erori sistematice de tehnică de administrare. Numărul cumulativ de cazuri de bebeluşi cu reacţii adverse din Spitalul „Marius Nasta" este explicabil prin faptul că în Bucureşti au fost internaţi copii provenind din toate judeţele.
El a arătat că reactogenicitatea, şi anume capacitatea de a produce reacţii adverse comune aşteptate, la vaccinul danez pare să fie uşor mai mare decât cea a vaccinului BCG care era produs de Institutul Cantacuzino. În cazul vaccinărilor cu vaccin de la Institutul Cantacuzino a fost înregistrat doar un singur caz de reacţie.
Ministrul Sănătăţii a subliniat că vaccinul danez este un vaccin precalificat de OMS din 1987 şi este utilizat pentru imunizarea copiilor din întreaga lume.
Deşi boala a fost eradicată în majoritatea ţărilor din Europa, România are cel mai mare număr de cazuri de TBC din Uniunea Europeană, 77 de români îmbolnăvindu