Utilizarea unui sistem de contorizare individualã scade costurile facturii cu pȃnã la 30%, potrivit lui Marian Şişu, directorul general ista Romȃnia. Acesta a dat exemplul unui apartament cu douã camere dotat cu patru calorifere, ȋn Bucureşti, unde costurile pentru un sezon de ȋncãlzire fãrã repartitoare sunt de 1.550 lei/sezon, ȋn timp ce, pentru acelaşi apartament, costurile cu ȋncãlzirea pot scãdea la 1.130 de lei/sezon ȋn urma contorizãrii.
De altfel, costurile cu instalarea contoarelor individuale poate fi amortizat ȋn cel mult 12 luni de utilizare, din diferenţa costurilor lunare de ȋntreţinere. „În momentul de faţã, mai mult de 50% din locuinţele aflate ȋn sistemul centralizat de termoficare sunt necontorizate. Instalarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri reprezintã un pas important ȋn responsabilizarea consumatorilor care vor reuşi sã plãteascã exact atȃt cȃt consumã şi, mai mult, ȋşi vor regla consumul ȋn funcţie de nevoile de moment, avȃnd controlul deplin asupra deciziei de consum”, explicã Marian Şişu.
Acesta mai spune că transpunerea ȋn legislaţia naţionalã a prevederilor Directivei Europene privind eficienţa energeticã va avea un impact real asupra tuturor consumatorilor romȃni, iar pe termen mediu acestea se vor traduce inclusiv ȋn costuri mai mici pentru facturile la ȋntreţinere. În context, Directiva 2012/27/UE, care intrã în vigoare, ȋncepȃnd de mȃine, va face obligatorii măsuri vizând economisirea de energie, inclusiv renovarea clădirilor publice, programe de economisire pentru sectorul serviciilor publice și auditurile energetice pentru companii astfel ȋncȃt consumul de energie sã scadã cu 20% la nivelul Uniunii Europene pȃnã ȋn anul 2020.
Pȃnã la data de 5 iunie 2014, Romȃnia, alãturi de celelalte state membre UE, va trebui sã transpunã prevederile Directivei Europene privind eficienţa energeticã ȋn l