-AA+A
Dorin Dobra l-a regăsit pe Lovinescu dar şi sincronismul ca ideologie europenistă Candidatul USL pe Colegiul I Senat, liberalul Dorin Dobra şi-a lansat în această după-amiază cartea "Regăsindu-l pe Lovinescu" - Despre europenitatea României. Volumul face referire la sincronismul lovinescian în presă, având şi elemente de memorialistică. La eveniment au luat parte atât cei doi co-preşedinţi ai USL, Radu Moldovan şi Ioan Ţintean, candidatul USL pe Colegiul 1 Camera Deputaţilor, Doina Pană, dar şi alţi lideri USL.
Ce este sincronismul?
Sincronismul este o ideologie europenistă care s-a conturat în perioada interbelică în jurul elitelor proeuropene din România care l-au avut ca principal exponent și teoretician pe criticul literar Eugen Lovinescu. Acesta i-a dat numele de „sincronism” cu înțelesul de „sincronizare” între România subdezvoltată și Occident, concept pe care Eugen Lovinescu l-a preluat din sociologia franceză. Izvoarele teoriei sale se găseau în teoria imitației, a lui Gabriel Tarde. Pentru a contrabalansa ideea aceasta de uniformitate, Lovinescu a asociat sincronizarea cu un al doilea concept, mutația valorilor estetice, care ar semnifica tocmai ideea că specificul național poate fi salvat.
Teoria sincronismului porneşte de la premisa că literatura unui popor trebuie să se dezvolte simultan cu literaturile mai avansate, astfel încât să nu apară diferenţe calitative majore. Eugen Lovinescu pleacă de la ideea că aşteptându-se evoluţia fondului până în momentul în care ar fi apt să împrumute o formă nouă, s-ar putea ca această evoluţie să nu se producă niciodată.
Principiul sincronismului în literatură însemnă în mod practic acceptarea schimbului de valori, a elementelor care conferă originalitate şi modernitate fenomenului literar. Nu e vorba de o imitaţie servilă, de un împrumut fără discernământ, ci de o integrare