Ultimele sondaje CCSB şi CSCI dau următoarele pronosticuri electorale: USL 60-62%, PDL 17-19%, PP-DD 10%, UDMR 5%. Analiştii şi sociologii spun că în ultima lună înainte de alegeri nu se mai fac schimbări în opţiunea de vot a oamenilor. În ultimele luni USL-ul şi-a consolidat poziţia adunând voturile celor nemulţumiţi de guvernarea PDL-istă a ultimilor trei ani. Conform datelor sociologice o prezenţă mare la vot ar favoriza candidaţii USL-ului, pentru că marea masă a celor care
La aceste alegeri, PDL-ul se va baza în primul rând pe nucleul dur, al băsiştilor radicali, care merg la vot în orice condiţii. Marea masă a populaţiei s-a îndepărtat de PDL, chiar dacă uriaşa maşinărie de propagandă a PDL-ului cuprinde televiziuni, ziare, servicii secrete etc.
Ţinta USL-ului este să îi atragă la vot pe toţi acei nemulţumiţi care au avut de suferit în ultimii ani: cei cărora li s-au tăiat salariile, pensiile, ci care şi-au pierdut locul de muncă, cei care suferă din cauza desfiinţării spitalelor, şcolilor sau cei care lucrau în micile firme care s-au desfiinţat în ultimii 3 ani (la nivel naţional au dispărut 100.000 de firme în ultimii 3 ani, ajungând astăzi să avem doar 33.000 firme).
Pe aceşti oameni PDL-ul nu poate conta, ei merg firesc spre USL, chiar dacă nu apreciază în mod deschis candidaţii USL. Până la urmă ţine de capacitatea, de abilitatea USL-ului de a-i mobiliza pe toţi cei nemulţumiţi, de a-i aduce la vot. Ceea ce nu va fi uşor.
În cadrul elelctoratului PDL se disting două mari categorii de fideli: unii care cred că PDL-ul este de dreapta şi că este normal ca Traian Băsescu să fie un preşedinte-jucător, implicat în deciziile politice, implicat în actul de guvernare şi având influenţă majoră în anumite structuri de forţă (DNA, ANI, CSM, CSAT, CCR, servicii etc). A doua categorie este cea a celor implicaţi în încrengătura de interese di