Pentru cǎ de-aia facem sondaje, sǎ prevedem viitorul,
pentru cǎ știm cu toții de la lecțiile de murphologie omidoasǎ cǎ predicția este foarte dificilǎ, mai ales cînd se referǎ la viitor,
pentru cǎ dacǎ nu facem asta înseamnǎ cǎ rǎmînem doar la stadiul suboptimal de pǎrerologi la televizor, mama voastrǎ de sociologi, cum mințiți voi poporul cu televizorul,
pentru cǎ toate astea și ceva în plus,
pǎi atunci sǎ emitem pretenții de futurolog
și sǎ vǎ citeascǎ Turambar în globul de sticlǎ al calculatorului cu mînere,
sǎ vǎ spui eu cum crez cǎ vor sta lucrurile fix peste o sǎptǎmînǎ și restul secunde.
Participare la vot: undeva în zona de jos a lui 40. Între 42 și 45. Variație în funcție de vreme (mostly), dar și de priceperile organizatorile ale strǎlucitorilor combatanți. Acum în sondaje ne iese 48%. Va fi mai puțin. Dar va începe cu 4.
Vot popular:
USL: 56%
ARD: 23%
PP-DD: 9%
UDMR: 7%
Acum, într-un context de puternicǎ percepție popularǎ cum cǎ USL va cîștiga alegerile, acesta obține în mod constant în sondaje peste 60%. În sondajele noastre, evident, nu ale altora, unde la fel de evident cǎ obține în mod constant peste 40%, dar foarte evident cǎ totuși sub 50%. 48%, hai poate 49, uneori chiar 49,3, cu virgulǎ exactǎ, așa cum îi șade bine unei mǎsurǎtori aproximative, dar totuși sǎ înceapǎ cu 4, damn it .
Hai, sǎ lǎsǎm rǎutǎcismele. Sǎ ne întoarcem la ale noastre.
Deci 60% și chiar și peste. Însǎ aceastǎ valoare de peste 60% conține cu siguranțǎ și o componentǎ psihologicǎ. Unii spun cǎ vor vota cu cîștigǎtorul, deși n-o vor face: efectul bandwagon. Alții știu cǎ vor vota cu underdogul, dar nu o declarǎ: efectul de spiralǎ a tǎcerii. Le mǎsurǎm, facem lucrǎri științifice despre ele, încercǎm sǎ le neutralizǎm.
Dintr-o lucrare caldǎ, recentǎ, sǎ citez din clasici, adicǎ d