Francisc Panet, un strălucit inginer chimist născut la Târgu Mureş, s-a bucurat de recunoaşterea marelui fizician Albert Einstein, creatorul teoriei relativităţii. În anii ’30, compatriotul nostru a avut întâlniri şi chiar un schimb epistolar cu savantul. Cu toate că românul era abia la început de drum în cariera ştiinţifică, acesta i-a răspuns la scrisori, l-a primit la Berlin, a avut o altă întrevedere cu el la Praga şi l-a încurajat să meargă mai departe pe drumul cercetării, dat fiind rezultatele excepţionale cu care a început.
Francisc Panet era atunci de vârsta studenţiei. În 1932, după o prelegere pe care Einstein a ţinut-o în marea sală a Politehnicii din Praga, compatriotul nostru a fost recunoscut de marele fizician care, în ciuda invitaţilor importanţi din preajmă, a stat din nou de vorbă cu el. I-a întins mâna întrebându-l dacă îşi continuă munca de cercetare. Panet i-a răspuns că se întoarce în România pentru a-şi vedea mai departe de carieră, cunoscutul om de ştiinţă urându-i succes. “Te rog să-mi mai scrii şi din România”, i-ar fi spus acesta românului, după ce Einstein îi răspunsese la mai multe scrisori până să se întâlnească în Germania.
Francisc avea cunoştinţe uimitor de vaste pentru vârsta lui
Din păcate, acele scrisori nu s-au păstrat. Ultimul martor al acelui eveniment de la Praga, care a văzut şi scrisorile lui Einstein trimise lui Panet, a fost Valter Roman, un cunoscut activist comunist, coleg de studii universitare cu Panet şi care a ocupat ulterior funcţii importante în partid. Este chiar tatăl cunoscutului politician Petre Roman. De altfel, inginerul Francisc Panet, eroul relatării noastre, a fost şi el un comunist fanatic. Având convingeri socialiste, el s-a înscris în partidul comunist în 1920. Lucru care i-a adus şi sfârşitul prematur, fiind condamnat în timpul celui de-al doilea război mondial pentru