O vizită la medic poate declanșa un adevărat coșmar birocratic pentru angajatul care află cu stupoare că nu mai este asigurat, pentru că angajatorul „a omis“ să vireze banii la ANAF.
Îngrijorată de o durere de cap care nu mai ceda, Alexandra Dimofte s-a hotărât să meargă la doctor. În loc să găsească o rezolvare, vizita la medicul de familie i-a adus şi mai multe dureri de cap: a aflat cu uimire că nu mai figurează în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ca asigurată de peste şase luni, deşi este angajată. Existau două posibilităţi: în cel mai fericit caz, una dintre numeroasele erori ale SIUI, iar în cel mai rău caz, nevirarea contribuţiei pentru sănătate, de 10,7% din salariul brut, de către angajator, care în acest caz era o agenţie de publicitate. Din păcate, adevărată este cea de-a doua variantă, în care angajatorul nu i-a plătit Alexandrei contribuţia pentru sănătate, deşi a reţinut sumele respective din salariul ei. Pentru că nu mai figurează ca asigurată, nu poate beneficia decât de anumite servicii medicale minimale. „Cei mai mulţi angajaţi află numai când merg la doctor că de fapt nu sunt asiguraţi, pentru că acesta îi caută în SIUI. Cât timp nu este asigurat, pacientul nu poate primi decât servicii din pachetul minimal, care acoperă urgențele și bolile infecto-contagioase“, spune preşedinta Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu. Cu alte cuvinte, în această situaţile nu se aplică principiul conform căruia cel ce nu greşeşte nu trebuie să plătească, pentru că de acum încolo începe o adevărată epopee, presărată cu adeverinţe, ştampile şi timp pierdut la cozi.
De la Ana la Caiafa
Legea nu conţine dispoziţii practice pentru angajaţii aflaţi într-o asemenea situaţie şi pare menită mai mult să sperie angajatorii, cu amenzi de până la 50.000 de lei. „Angajatul pentru care nu s-au achitat cotele de contribuţ