Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ne învaţă cum să distingem un cauciuc bun de unul mai puţin bun, precum şi avantajele financiare pe care le are o astfel de alegere
Parlamentul European şi Consiliul UE au conceput un model de etichetă energetică a anvelopelor, uşor de citit, care clasează pneurile pe o scară de la A (cel mai bun) la G (rău). Pentru a se asigura că economia de combustibil nu se realizează în detrimentul siguranţei sau zgomotului, au fost evaluaţi trei parametri: eficienţa consumului de combustibil, aderenţa pe suprafaţă umedă şi zgomotul exterior de rulare.
Eticheta este similară cu etichetele energetice deja utilizate pentru maşini de spălat, frigidere şi maşini de spălat vase. Cu cât mai bună e anvelopa (din punct de vedere al economiei de combustibil, siguranţei şi zgomotului exterior), cu atât mai bună e clasificarea. G-roşu este cea mai slabă clasă; A-verde este cea mai bună.
Ca şi în cazul frigiderelor, maşinilor de spălat şi altor aparate de uz casnic, eticheta oferă imediat consumatorului o privire de ansamblu - care pneuri consumă mai puţin carburant fără a face niciun compromis privind siguranţa şi zgomotul exterior. Aceasta îi permite o comparare facilă a pneurilor şi îl ajută să facă o alegere bună.
Prin alegerea celei mai bune anvelope (A), un consumator poate reduce factura de combustibil cu până la 9% în comparaţie cu produsul cel mai puţin performant (G) de pe piaţă. Spre exemplu, dacă aveţi un autoturism obişnuit cu care vă deplasaţi anual 25.000 km (10.000 km urban, 15.000 km interurban), aveţi posibilitatea să economisiţi combustibil în valoare de 170 euro până la 230 euro pe an. Deoarece cele mai performante anvelope costă mai mult (plătiţi suplimentar cam 240 - 320 euro), doar în al doilea an puteţi avea economii nete între 100 şi 140 euro.
Dacă aveţi o maşină mai mare,