Liderii USL îşi pregătesc din timp terenul extern înainte de o nouă tentativă de suspendare a preşedintelui, luată în calcul după alegeri. Faţă de episodul din vară, când s-au izbit de criticile lui Merkel, Reding sau Barroso, USL-iştii pun la punct ofensiva "comunicării imediate": sunt gata să-şi trimită rapid miniştrii de la Externe şi Justiţie ca mesageri în capitalele europene cu rezultatele alegerilor în mape. Mai mult, Titus Corlăţean susţine că ofensiva externă început deja. În frunte s-a aşezat Victor Ponta.
Dacă Traian Băsescu nu-l va nominaliza pe Ponta premier, în situaţia în care USL câştigă majoritatea la parlamentare, Crin Antonescu dă ca sigur scenariul suspendării. Îşi ia însă precauţii suplimentare după eşecul din vară: informarea mai atentă a cancelariilor europene şi eliminarea cvorumului de prezenţă. "Pot să fac pronosticul că de această dată cancelariile europene vor fi mai bine informate, dar indiferent care ar fi reacţiile, noi tot asta avem de făcut", susţine liderul PNL.
Scenariul pentru care se pregătesc USL-iştii ar arăta astfel: dacă Băsescu nominalizează alt premier, acesta are zece zile să se prezinte cu un guvern. Noul Parlament se întruneşte în maximum 20 de zile, dar nu are termen pentru a accepta sau a respinge guvernul propus. Între timp, Ponta rămâne premier interimar, iar Parlamentul îl poate suspenda pe preşedinte, dacă USL are peste 50%. Cu Crin Antonescu interimar la Cotroceni, se poate schimba şi legea referendumului din care USL vrea să elimine cvorumul de prezenţă.
Ce misiune are Corlăţean
Comunicarea externă precară a fost de altfel prima breşă a planului de suspendare din vară. "În plan extern, în vară, chestiunea suspendării preşedintelui a surprins pe toată lumea. Acum trebuie să avem o comunicare imediată. În momentul în care va forţa nota şi va convoca Parlamentul în a 20-a zi, vom atenţio