Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat o campanie de vaccinare antirabică orală a vulpilor, până la mijlocul lunii decembrie personalul specializat având misiunea de a răspândi 2.084 de momeli pe 30 de fonduri de vânătoare. Momelile vor fi lăsate în pădure, în special în zona vizuinilor de vulpe, pentru ca animalele să consume substanţa antirabică.
Pentru anul 2012 s-a estimat că în judeţ se găsesc puţin peste 3.200 de vulpi, pe 71 de fonduri de vânătoare administrate de 18 asociaţii de vânătoare. În acest an vor fi dispuse în teritoriu cele 2.084 de momeli, iar campania va continua şi în 2013, cu două campanii de vaccinare, una pe cale aeriană şi una manuală.
Doctorul Octavian Ilisoi, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat: „Acest program este unul inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale pentru combaterea rabiei la vulpi şi alte carnivore sălbatice. Populaţiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic, pe care îl pot transmite prin muşcătură omului, animalelor domestice sau celor de companie. Acţiunea este coordonată de inspectorii de specialitate ai DSVSA Suceava, Serviciul de Sănătate şi Bunăstare a Animalelor, prin recepţia şi distribuirea momelilor vaccinale către fondurile de vânătoare din judeţ”.
Vaccinarea de acest tip va fi efectuată pe 30 de fonduri de vânătoare: Moldoviţa, Horodnic, Pătrăuţi, Suha Mare, Paltinu, Frătăuţii Vechi, Stroieşti, Mihoveni, Suceava, Fântânele, Fălticeni, Rotopăneşti, Salcea, Baia, Berchişeşti, Frătăuţii Noi, Huşi, Păltiniş, Barnar, Orata, Cacica, Volovăţ, Serişoare, Botuş, Brodina de Sus, Liteni, Suceviţa, Vicov, Satu Mare şi Şerbăuţi. Pe 20 dintre aceste fonduri de vânătoare, cazurile de turbare au evoluat.
Planul de vaccinare antirabică a vulpilor se desfăşoară în conformitate cu Programul strategic al României de