Muzeul Luvru are un frate mai mic în nordul Franţei. O secţie a celebrului muzeu parizian a fost inaugurată marţi de presedintele François Hollande în oraşul Lens din nordul Franţei, aflat la o oră de tren de Paris şi pe vremuri centru important de minerit.
De altfel la sosirea sa în clădirea noii instituţii culturale, şeful statului a fost întâmpinat de personalităţi politice locale dar si de un grup de foşti mineri. Circa 200 de opere de artă vor putea fi admirate de public în acest muzeu care a costat mai bine de 150 de milioane de euro. Un mini-Luvru la Lens este un pariu nebunesc, comentatorul de la Le Monde vorbeşte chiar despre "un loc ciudat pentru o revoluţie". Mai toţi specialiştii reamintesc că în oraşul nordic al Franţei preocuparea principalà nu este cultura ci găsirea unui loc de muncă.
De altfel pentru cei mai defavorizaţi, intrarea este gratuită în noul templu cultural. În 2003 când Henri Loyrette, directorul celui mai mare muzeu din lume, a anunţat deschiderea unei "antene" regionale a muzeului Luvru, candidaturile au fost numeroase. Când un an mai târziu numele de Lens "a ieşit din pălărie" după insistenţele şi lobyul preşedintelui socialist al regiunii, mulţi au zâmbit ironic, au fost sceptici. Orăşelul de 36 de mii de locuitori, unul dintre cele mai sărace din Franţa, marcat de crize succesive, a câştigat totuşi în faţa vecinilor săi mult mai cunoscuţi precum Lille sau Arras. Poate tocmai de aceea fost localitate minieră a fost aleasă, ne dă de înţeles Henri Loyrette:
Lens a trăit toate crizele, toate conflictele. Oraşul a fost complet distrus în primul război mondial, apoi a suferit din cauza crizei cărbunelui din anii '60 - '70. Bazinul minier de aici, încearcă acum să se revitalizeze. Cert, avem toţi în memorie modelul muzeului Guggenheim de la Bilbao dar la Lens nu avem numai asta. Cred că amplasarea muzeului Luvru aic