Cu treburi la piață, atent cu „lista” în mână și tot am observat că pe edificiul de la numărul 3 a apărut o schelă. Evenimentul mi s-a părut de o extremă importanță, astfel că am provocat o discuție cu proprietarii. Am aflat că datorită copacilor netoaletați, s-a colmatat cetârnă și au apărut semne de putregai la cornișe. Cum fațada în totalitate, slavă Domnului, se prezintă relativ bine, repararea cornișei este un preludiu la reabilitarea integrală a fațadei. Actualii proprietari, de altfel oameni onorabili, intenționează reabilitarea fațadei până nu va fi prea târziu, iar repararea cornișei este o treabă complicată datorită ornamentelor ce trebuiesc păstrate.
Casa în stil neobrâncovenesc este deosebit de importanță pentru Arad. A fost construită în interbelic, proprietatea domnișoarei doctor Cornelia (Lia) Moga. Cei mai în vârstă o știu, a fost cunoscută, arhicunoscută, în Arad și nu numai. Avea o instalație Rontgen în casă și un cabinet dotat la nivelul cel mai înalt. Trebuie să știți că dr. Cornelia Moga, de neam românesc, născută în Vechiul Regat, a fost prima dintre români, ce a obținut diploma de doctor în ştiințe medicale la Universitatea din Budapesta. Şi-a construit casa în stil neobrâncovenesc, din dor de locurile natale, și și-a amenajat în curtea-i vastă cel mai frumos parc particular din Arad. Platanii ce se mai găsesc în curte sunt martorii a ce a fost cândva acolo. A lucrat mult, atât cât a avut putere, până ce radiația aparatului i-a provocat un cancer la brațul drept și a fost nevoie să-i amputeze brațul. Toate cele povestite le-am aflat de la unchiul meu, iar ulterior s-a spus că după îmbolnăvirea domnișoarei doctor Lia Moga, neamurile din Regat au dus-o spre locurile natale și astfel i s-a pierdut urma.
Iată o poveste, o legendă despre un medic de seamă al Aradului, transmisă oral și istoria acestui minunat palat ce dă un fa