Spitalul cere despăgubiri de la firma care a sistat lucrările de renovare a toaletelor de la Pediatrie și Oncologie. Lucrările de renovare, evaluate la 160.000 de lei, au fost câștigate, în urma licitației electronice, de către firma Consizo Serv Bacău. Firma a intrat în insolvență și a sistat lucrările.
Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a pus în mare dificultate Spitalul Municipal de Urgență Roman. După o licitație organizată prin acest sistem, un întreg corp de clădire al spitalului a rămas fără nouă toalete, pentru că firma care a câștigat licitația nu a respectat contractul. Mai mult, firma respectivă a intrat în insolvență, iar spitalul încearcă să recupereze o parte din prejudiciul cauzat. Această situație a fost posibilă din cauza faptului că, pe baza datelor furnizate de orice societate, pe proprie răspundere, și a unui tarif modic de înregistrare, orice operator economic se poate înscrie la licitații. Așa se face că, în schimbul acestei taxe și a depunerii unei garanții de bună execuție, firma Consizo Serv Bacău a câștigat licitația, fără care cineva să verifice situația financiară a acestei societăți.
“Nu există prevederi legale care să limiteze accesul societăților comerciale ori participarea lor la licitațiile electronice. Din verificările noastre, firma Consizo Serv a derulat mai multe contracte cu Consiliul Județean Bacău, dar și în Roman. Licitația a fost organizată în luna septembrie, iar termenul de recepție a lucrărilor a fost pe 9 noiembrie. Între timp, firma a intrat în insolvență și a sistat lucrările”, a declarat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului.
Potrivit acestuia, pentru a nu se rezilia contractul, Consizo Serv și-a luat măsuri de precauție și a notificat spitalul că a subcontractat lucrarea unei alte societăți. “Dacă am fi reziliat contractul, am fi avut posibilitatea să acționăm în judec