Europarlamentarul Iosif Matula a participat, luni, la cea de-a treia ediţie a seminarului „Cross Press”, organizat de Primăria Municipiului Arad în cadrul proiectului „Serviciu comun pentru mai buna informare a populaţiei transfrontaliere”, derulat cu fonduri europene. Europarlamentarul a susţinut dezbaterea cu tema „Cooperarea transfrontalieră în Uniunea Europeană”. „UE a impus, încă de la început, cooperarea transfrontalieră pentru că o bună parte a populaţiei din cele 27 de state europene locuieşte în zone de graniţă. Acum, cooperarea transfrontalieră cuprinde 53 de programe de-a lungul frontierelor interne, aceste programe fiind finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Această cooperare este geografic răspândită în toate statele europene. Bugetul pentru perioada 2007-2013 este de 5,6 miliarde euro”, a susţinut Iosif Matula.
Acesta a vorbit şi despre bugetul care urmează să fie alocat cooperării transfrontaliere în perioada 2014-2020. „În zona transfrontalieră România-Ungaria e important că vor fi cel puţin 275 milioane euro în viitorul exerciţiu financiar, 2014- 2020. Ei trebuie gândiţi de pe acum de toată lumea, dacă vrem să nu mai trecem prin experienţa actuală în care UE dă bani, oferă bani şi ei rămân nefolosiţi”, a informat Matula.
Europarlamentarul a mai atras atenţia asupra faptului că prea puţini dintre locuitorii ţării conştientizează că suntem în UE. „Ne aducem aminte de Zidul Berlinului, de sârma ghimpată dintre state. Acum se pune întrebarea: unde vrem să ajungem? Vrem războaie, lupte, tranşee, sau vrem să mergem înainte. Eu cred că lucrul cel mai important din ultimii ani, pe care poate nu-l conştientizăm este că astăzi România este stat membrul Uniunii Europene. Astăzi, suntem sub umbrela europeană care are ca obiectiv, în timp, apropierea nivelului de trai pentru cetăţenii din statele membre”, a concluziona Matula.