„Fur mai puţin ca ei” - cu acest slogan straniu un candidat ecologist le cere electorilor români să-l voteze la alegerile de duminică, în contextul în care partidele politice sunt acuzate că susţin persoane cu integritate discutabilă, comentează agenţia France Presse. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
„Dacă aş fi spus că nu fur, oamenii nu m-ar fi crezut”, a explicat Gabriel Rădună, care vizează un mandat de deputat la Iaşi. O strategie publicitară sub forma unei lovituri de imagine, într-o ţară în care „imunitatea parlamentară este încă văzută ca un scut împotriva anchetelor judiciare”, afirmă fostul ministru al justiţiei Cătălin Predoiu.
Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP), 10 parlamentari anchetaţi sau judecaţi în prezent pentru fapte de corupţie, printre care şi foşti miniştri, se prezintă din nou pentru un post eligibil. Alţi 22 au fost declaraţi în conflict de interese şi, prin urmare, incompatibili cu exercitarea unui mandat public, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate.
Alianţa pentru o Românie Curată (ARC), o coaliţie de ONG-uri care militează pentru asanarea morală a vieţii politice, a înregistrat pe un site special cazuri de nepotism, candidaţi deja condamnaţi pentru corupţie, foşti colaboratori ai Securităţii, poliţia politică din timpul comunismului, precizează AFP, citată de Agerpres.
„Liderul partidului situat pe poziţia a treia în sondaje, Dan Diaconescu, un patron de televiziune sulfuros, nu se teme să se prezinte ca un campion al luptei anticorupţie în timp ce este judecat pentru acuzaţii de corupţie”, precizează sursa citată.
Cele două coaliţii politice concurente, Uniunea Social-Liberală (USL) şi Alianţa România Dreaptă (ARD), au fost afectate de câte un scandal în plină campanie. Alin Trăşculescu, deputat şi candidat al ARD, a fost acuzat de Direcţia Naţională A