Partidul lui Dan Diaconescu ar putea obţine, conform datelor din mai multe sondaje de opinie recente, cam 10-12% din totalul voturilor în alegerile parlamentare de la 9 decembrie a.c. Cu un asemenea scor electoral, formaţiunea politică în cauză ar putea intra în parlament şi, eventual, ar putea chiar să înlocuiască UDMR în rolul de „partid-balama“.
Într-un capăt al Bucureştilor, în preajma unui cort al PP-DD, te poţi întâlni cu un domn care-ţi spune, de îndată ce-l bagi în seamă: „Salut! Eu sunt Michael Jackson!“. Poartă ciorapi albi şi are sarcina ca, la sfârşitul fiecărei zile, să noteze câte materiale promoţionale au fost împărţite. Colegă cu acest socotitor al resurselor de campanie este o doamnă, fostă profesoară de tehnologie, care este perfect convinsă că „noi, cu domnul Dan Diaconescu, o să obţinem cel puţin 65% din toate voturile, dacă nu or să ne fure ceilalţi“. Domnia sa este convinsă şi de altceva – şi anume de faptul că Dan Diaconescu „este tatăl tuturor românilor“, între altele pentru că a vrut să salveze combinatul Oltchim, „dar nu a fost lăsat să arate cât bine poate să facă“. În alt capăt al Bucureştilor, înspre Policolor, un domn vânjos, nu foarte în vârstă, e în stare să-ţi reproducă pasaje întregi din piesele lui Delavrancea, insistând în mod deosebit asupra faptul că, pentru PP-DD, la fel ca şi pentru Ştefan cel Mare, „ţara nu-i a noastră, ci a nepoţilor noştri“. Domnul în cauză te îndeamnă să votezi „neapărat“ cu PP-DD, „mai ales dacă ai copii şi vrei ca ei să aibă o casă şi un serviciu“.
Cam aşa arată, acum, campania electorală a PP-DD. Dar, dincolo de astfel de personaje şi afirmaţii, PP-DD înseamnă, desigur, şi altceva. Vorbim despre un partid care a tras înlăuntrul său, la fel de eficient ca un aspirator puternic, un număr notabil de candidaţi care nu şi-au mai găsit, din tot felul de motive, locul pe