* Francul se depreciază, investitorii pariind pe măsuri similare din partea altor bănci elveţiene
"Credit Suisse Group" AG, a doua mare bancă din Elveţia, şi-a anunţat săptămâna aceasta clienţii financiari instituţionali că va aplica dobânzi negative la depozite, începând din data de 10 decembrie. Astfel, băncile care îşi vor păstra banii la "Credit Suisse" vor trebui să plătescă, iar decizia în acest sens vine în contextul în care instituţiile financiare caută modalităţi de acoperire a cererii tot mai mari de franci.
Într-o informare emisă de banca elveţiană pentru clienţii menţionaţi, aceasta arată că valutele implicate, pragurile depozitelor şi dobânzile vor fi anunţate în cinci zile lucrătoare.
"Credit Suisse" a informat: "Din cauza condiţiilor de piaţă şi după o monitorizare atentă a situaţiei pe parcursul acestui an, am decis să aplicăm dobânzi negative la depozitele ce depăşesc o anumită valoare. Ne invităm clienţii să-şi păstreze conturile în numerar la un nivel cât mai redus, ca să evite dobânzile negative".
Menţionăm că cea mai mare bancă elveţiană, UBS AG, analizează impactul unei rate negative a dobânzii, însă deocamdată nu a luat o decizie.
La nivel mondial, mai sunt şi alte bănci care au decis să impună dobânzi negative pentru depozitele în franci şi coroane daneze: "State Street" Corp. şi "Bank of New York Mellon" Corp. din SUA. Totodată, "Royal Bank of Canada" aplică dobânzi negative pentru depozitele în franci şi coroane constituite de anumiţi clienţi.
Clienţii băncilor s-au orientat către moneda daneză şi cea elveţiană întrucât au considerat că aceste valute sunt mai puţin riscante decât euro, a cărui soartă este considerată nesigură.
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a încercat să ţină sub control cursul francului. Mai întâi, în august 2011, a redus dobânzile aproape de zero, iar mai târziu, în septembrie 2